dinsdag, november 29, 2005

Het Gilde van de Coaches

De ambtenaren in Den Haag zitten er niet voor niets. Er komen allemaal nieuwe regels, waar opleidingen voor een beroep aan moeten voldoen. Basketballcoach is ook een beroep. Vroeger was het een hobby, voor de meesten maar nu zet er een professionalisering door. Geen mensen meer op de bank, die van goede wil doch ongeschikt zijn. Dezelfde regels al in het beroepsonderwijs.
Hebben coaches nu JTB, trainer/coach A, B of, in een klein aantal gevallen C diploma's, dat wordt straks trainer 2 (JTB) 3 (A) of 4 (B). What's in a name, zul je zeggen maar ook het hele systeem van opleiden gaat op de schop. Er komt een intake gesprek, waar wordt vastgeteld wat je al kunt en wat je nog nodig hebt. Elders Verworven Competenties tellen ook mee en dat is een hele verbetering, zeker voor ALO-billies, fysiotherapeuten en mensen uit het onderwijs of managers, maar ook voor spelers, die veel ervaring hebben op hoog niveau en altijd goed hebben opgelet.
Ik ben er erg voor om dit soort eigenschappen, talenten, kennis of competenties mee te tellen. Het oude gildensysteem heeft mij altijd aangesproken. Assistentcoaches die als leerling beginnen, een fase als gezel doormaken en tenslotte op eigen benen kunnen staan en zelf meester zijn, met de ingebakken verplichting, zelf ook weer mentor te worden van nieuwe leerlingen.
Weer een beetje ontscholing van de maatschappij.

Geen opmerkingen: