zondag, februari 21, 2010

aanwaaien

Soms komt er zomaar iets aanwaaien waar je je vervolgens even op uit kunt leven...
Een heel kleinfilmpje over aanwaaien op Youtube als je een dikke minuut hebt en even wilt klikken op de titel...
Marc Tuitert is het zeker niet komen aanwaaien. Vertelde vanochtend aan Pelle, dat Tuitert (waar hij nog nooit van gehoord had...) ongeveer Europees kampioen was, toen Pelle werd geboren. En vanaf toen eigenlijk gevochten heeft met alle omstandigheden.
Uit het onvolprezen boek "Effect", dat Johann Olov Koss heeft geschreven met twee Noorse sportpsychologes, heb ik geleerd dat ook schaatsers aan teamwork kunnen doen. Ze moeten dan van tevoren tot het commitment bereid zijn, dat ze elkaar zoveel mogelijk beter willen maken. Zelfs als betekent: beter dan jezelf. Maar schaatsen is wel een individuele sport. Een overwinning in een wielerwedstrijd is ongeveer zoiets als het beslissende doelpunt maken voor de ploeg.
Als Kuipers en Groothuis niet balen zijn het geen topsporters als ze het wel doen zijn het niet de echte teamgenoten volgens de wet van Koss. Maar wat is uiteindelijk belangrijker? Het team of de ploeggenoot? Als zij oprecht blij kunnen zijn voor de persoon van Tuitert, die zoveel aan hun te danken heeft, zijn zij ook winnaars.

Geen opmerkingen: