donderdag, januari 27, 2005

ondergrens en bovengrens

Ben je weer wat tevredener, coach? vroegen de meiden nadat we weliswaar dik verloren hadden van Boxtel, maar toch in het laatste kwart 25-11 hadden gescoord.
Dat laatste was leuk om te zien, maar het feit dat we zover achter stonden, deed het ouwe hart geen goed.
Wat gebeurt er toch steeds in het tweede kwart? Na een moeizaam eerste, waarin het echt niet zo best ging, staan we op een 4 punten achterstand. Er is dan reden om te hopen, dat we daarna iets dichterbij kunnen komen maar het tegendeel gebeurt. We scoren maar 8 punten en krijgen er maar liefst 27 tegen. Bijna de helft van alle balverlies in de hele wedstrijd lijden we nu.
Dit is ons onderniveau en dat bereiken we allemaal. iedereen speelt in dit kwart. In het derde wordt het verschil nog flink groter maar klimmen we langzaam naar ons gemiddelde.
Het laatste kwart laten we ongeveer ons maximum zien.
Ondergrens en bovengrens liggen te ver uit elkaar. Spelend als in het laatste kwart, tegen onze bovengerns aan, kunnen we tegen iedereen op. Dat schept valse verwachtingen, die we dan niet waar kunnen maken maar die wel frustratie opleveren. Onze ondergrens komt daardoor extra laag te liggen.
Daar ligt ons probleem. Het geeft niet, dat tegenstanders goed spelen, dat duurt ook maar even; dat wij extra slecht spelen, doordat we denken dat we veel beter kunnen, dat nekt ons. Veel beter, vrijer en frivoler dan in Boxtel hoeft niet eens. Onze ondergrens, die moet naar boven.