zondag, januari 11, 2009

Ten uitvoer!

We waren sinds vorig jaar december druk bezig met het maken van goede voornemens. Iedereen heeft het reces gebruikt om voor zichzelf te formuleren wat er beter zal gaan in 2009. Beter voor de speelster zelf en beter voor het team. De voornemens varieren van het leren van de rockerstep tot het stoppen met roken. De afgelopen week zijn we vooral bezig geweest met het bekrachtigen van die voornemens en vooral van de grootste gemene delers: rebounden en concentratie.
Voornemens maak je niet voor 1 wedstrijd, zelfs niet voor een jaar. Maar van de details gaan we projecten maken, die vanaf deze week ten uitvoer worden gebracht.
Concentratie werkt het best vanuit de beginnersgeest. Je begint ergens aan zonder te weten wat er precies gaat gebeuren.
Een wedstrijd kan alle kanten op en is dus bij uitstek zo'n situatie, in elk geval aan het begin. Zeker deze wedstrijd tegen Uilen 4, dat met een behoorlijk ander team op kwam draven dan bij onze eerste ontmoeting. Dat feit werd nog weer eens versterkt door de samenstelling van ons eigen team, dat ook er behoorlijk anders uitzag zonder aanvoerster Marjolein Vos en zonder uitblinkster Linda in het veld.
Maar we begonnen goed, scherp en overtuigend, tegen een heel behoorlijk spelend Uilen. Door de drietjes van Sanne en de constante inbreng vanaf de centerplek bleven we in de race en door een run in de laatste twee minuten passeerden we de 20 punten in een periode. Ook de Uilen rendeerden echter behoorlijk en dus was het gat nog maar 5 punten.
In de tweede periode bleef Esther goed aan haar voornemen "focus op afmaken" werken maar zij was ook de enige Moessie die scoorde! Dankzij een ijzeren verdediging bleef Uilen 7 minuten scoreloos maar we konden zelf ook de laatste 5 minuten niet de ring vinden zodat onze voorsprong maar heel weinig groeide.
In de rust probeerden we weer beginners te worden en dat lukte. We scoorden meteen weer en 4 minuten en 12 punten later stonden we op een comfortabele 15 punten voorsprong.
En dan is voor ons de wedstrijd niet gedaan: Allerlei scenario's flitsen door de koppies. Van eclatante overwinningen tot paniek. De beginnersgeest is dan in elk geval weg. Uilen kwam in een periode van drie minuten weer een beetje terug en onze vaste scoorders waren eventjes niet succesvol. Het was aan de koelbloedigheid van de rest te danken, dat we voor bleven en met 11 punten aan de laatste periode konden beginnen. Aan rust kwamen we niet echt toe maar we bleven wel op heel behoorlijke marge en uiteindelijk, ondanks een Uilen productie van maar liefst 17 punten in de laatste 5 minuten (!) bleek dat genoeg voor de overwinning.
Eigenlijk dus 3 prima kwarten gespeeld qua score en 1 heel goede qua verdediging. De voorbereiding op de wedstrijd en de rust moeten goed geweest zijn want de beginnen waren behoorlijk. 63 punten is voor ons een heel behoorlijk aantal.
Wat deden we veel dingen goed, volgens de voornemens. Heel weinig vergissingen in de rebound, focus op afmaken (Esther 28 punten!) , na enige tijd een snelle overschakeling van aanval met de bal naar aanval op de bal. Geweldige schaafhustles en hulp voor de helper van Toya (en goed over een dip heen komen),Hoge schotpercentages voor Janne en Femke, En wat te zeggen van de 4op6 van achter de zeseneenkwart van Sanne, Een debuut van Tanja op de forwardpositie (dat in elk geval resulteerde in de beste verdedigende periode van de wedstrijd) Een degelijke pot van Marjolein Boomsma, die rustig bleef in tijden van chaos. En dan nog met Karine, die in wat misschien wel haar laatste wedstrijd van het seizoen was, niet moe leek te kunnen worden. En voor het hele team de wapenfeiten van zeker 5 aanvallen over 5 schijven, een voorbeeldige uitbloksituatie waarbij 5 Uilen kansloos toekeken hoe hun gemiste schot over de achterlijn rolde.
Minpuntje: we hebben een scoutings/indelingsfout gemaakt. De beste Uil van het veld heeft meegetraind bij Moestasj 2????. Dat is een lange linkspoot met airtime.
Ik vond het wel een goed begin. We gaan verder met de ten uitvoerlegging.

Geen opmerkingen: