Boem. Opeens struikelde je erover: Bewegingswetenschappen was uitgevonden. De wetenschappelijke, nieuwsgierige grote zus van de Academie voor Lichamelijke opvoeding was een onderdeel van de Universiteit geworden.
Hoe interessant was het snijvlak van Biologie en Menswetenschap? Darwin meets Huizinga? Pavlov meets Johan Cruijff?
Dat de RuG zich met bewegen bezig ging houden, was best een Revolutie te noemen, al werd de term Sportwetenschap nog zorgvuldig vermeden, Sport was toen nog wat anders. (“Sport is an Art”, was de slogan van een inmiddels bijna overbodig geworden sportmerk.)
En in november vorig jaar vierden we dus de veertigste verjaardag van deze tak van de wetenschap. De jaren des onderscheids zijn bereikt. Sinds een paar jaar vind je ook het een en ander als je de zoektermen RUG en Sport met elkaar verbindt. Dat is iets wat ik het afgelopen jaar best vaak gedaan heb. Het is vandaag de dag duidelijk dat Sport iets is waar de Universiteit zich ook naar buiten toe mee kan laten zien. Dat gebeurde dan ook als onderdeel van de festiviteiten rond het lustrum.
Er is veel veranderd in vier decennia: de studie is opgeschoven naar de medische faculteit, al is de scope onveranderd breed gebleven en dat was te zien bij de vertoning in het Forum.
Van protheses tot preventie van knieletsel, van aanlopende tijdritfietsen tot forensisch onderzoek bij moordzaken. En bij alles de duidelijke conclusie dat de kennis van tien jaar geleden, vijf jaar geleden al weer achterhaald was en dat de innovatie dus nooit kan stoppen. Niet op hardware- en niet of softwaregebied.
Waar vorige eeuw de wetenschap en de toepassingen op praktisch gebied (zowel op de onderwijs praktijk van de ALO als bij de wedstrijdsport op het Universitair Sportcentrum) nog min of meer gelijk op- en zelfs wat in elkaar over liepen, bestaat er tegenwoordig wat meer afstand. Door het opkomen van Sportkunde bij de Hanze wordt die afstand daar wellicht wat minder gevoeld maar “wij van het Sportcentrum” missen ze wel een beetje.
Wat mooi zou zijn is als we elkaar weer wat zouden vinden en wie weet gaat dat ook gebeuren. Een tweede Revolutie rond Sportwetenschap! Dat zou niet alleen mooi zijn uit nostalgische overwegingen, maar ook voorzie ik een win/win situatie waardoor ik nu al enthousiast vooruitblik naar het volgende lustrum.
De eerste winst van meer samenwerking zit er voor BW in, dat er een plek (her)ondekt kan worden waar onderzoek kan worden gedaan en waar data gemijnd kan worden. En dat is dan ook nog eens een plek die zoemt van het uitwisselen van praktische sportkennis, waar stage-, afstudeer- en promotieplekken kunnen worden gevonden.
De tweede winst, die voor het Sportcentrum als organisatie, is om een andere reden. Een die het ook nodig maakt dat er enige, revolutionaire, haast wordt gemaakt:
Weliswaar is gelukkig het kabinet gevallen, maar daarmee is helaas nog niet de Eppocalytische onderwijsbegroting van de baan. Bezuinigingen in het Hoger Onderwijs zullen toch worden ingevoerd en leiden onder andere tot een scherpere verdeling van hoofd- en bijzaken. Onderwijs en onderzoek zijn uiteraard hoofdzaken. Sport is -volgens vele wijze mensen dan wel een belangrijke - toch bijzaak. Maar bij verdergaande samenwerking tussen het werkveld en de wetenschap dus niet.
Wanneer het Sportcentrum zou kunnen laten zien dat het, behalve als plek voor ontspanning en ontmoeting, óok nog eens een belangrijke plek in het directe bewegingsonderwijs inneemt, komt het dichter bij de primaire taken van RUG en Hanze, en maakt daardoor meer kans op gedeeltelijke financiering als onvervreemdbaar onderdeel van de diverse curricula. En terecht.
In het jaar 2029 wonen we (tenminste als we er door grote verwachte drukte in komen…) een Bewegingswetenschappelijke publieksacademie bij van een kersverse, bevlogen promovendus over nut en noodzaak van breedte- en algemene wedstrijdsport tijdens studie. We hebben dan een grotere zaal nodig dan het Forum kan bieden, voorspel ik. De Tribune hal van het nieuwe Sportcentrum lijkt me geschikt? November 2029. We zien elkaar daar!
Coach Kaj
Geen opmerkingen:
Een reactie posten