Een proeftuin is een creatieve omgeving. Het woord alleen al. Het hoort een omgeving te zijn waarin je een potje of een reageerbuisje kunt breken. Er kunnen proefjes worden gedaan. En ook mislukte experimenten zijn wat waard. Er ontstaat een composthoop van onaffe ideeën die weer als voedingsbodem dient voor nieuwe pogingen. Veel goeds komt uit de proeftuin. En weinig daarvan is echt af. Pilots, concepten, Plan Do Check Acties, plannen, evaluaties, voorstellen.
Er zijn mensen die willen dat de proeftuin "Tuinvleugel" gaat heten. Niet doen. Dat is een af-klaar-dood term. Sommige techbedrijven kiezen misschien liever voor een nabootsing van de garage waar vroeger de eerste geweldige computers uit voortsproten. Feringa’s lab voor fundamenteel onderzoek is op een gegeven moment wereldtop in de engste zin van het woord.
Lab, proeftuin, garage, atelier..: Gemene deler: het is niet af, er wordt aan de proefballonnen door ontwikkeld door teams. Dingen verlaten de proeftuin in beta-staat. De netaversie wordt beproefd, resultaten en miskleunen keren weer terug om versterkt en gestekt te worden.
Het lijkt wel sport, soms. Beginnen met een doel in gedachten en als je iets anders doet dan je deed, krijg je iets anders dan je kreeg en liggen mooie verrassingen in het verschiet.
Een mooi voorbeeld van zo’n onaf maar heel succesvol project is dat van de Golden State Warriors in de NBA. Daar slaan een creatieve teamleiding en een groep mensen uit Silicon Valley de handen ineen met vertegenwoordigers van de entertainment industrie van Hollywood. Fundamenteel vernieuwend wetenschappelijk onderzoek, koestering van data en een heel frisse kijk op dat specifieke spelletje en de talentontwikkeling daarin leveren een bijzonder succesvol project op. Het project is nog lang niet af, maar heeft al wel veel stof doen opwaaien en twee kampioenschappen in de allerprofessioneelste sportorganisatie ter wereld opgeleverd. Beta-ball noemen ze dat dan ook. (Er is nu een bestseller over op de markt, die ik iedereen, zelfs de meest verstokte voetbalfan van harte aanbeveel.)
Het idee is natuurlijk universeel toepasbaar. Zeker in de professionele sport. Er zijn sporten te bedenken waar zeer professioneel maar heel star wordt gedacht. Vergis ik me of staat de ontwikkeling daar stiller dan elders?
Als sport niet innoveert en alleen maar doet wat het deed, dan zit professionaliteit in de weg.
Bedoelt Bert Wagendorp dat in zijn Vals Spel? Ik ben benieuwd en men kan deze helft van REAL zeker aantreffen in de Aa kerk op 25 januari as.
Bij Studium Generale:
Nieuw Licht
VALS SPEL
Nieuw licht op sport, macht en geld
Bert Wagendorp, Jan Mulder, Bert Otten, Frank Meester en Coen Simon
Donderdag 25 januari | 20.00 – 21.30 uur | Der Aa-Kerk, AKerkhof 2, Groningen
Tickets: €7,50,- / €5,- voor SG-kortingspashouders en studenten
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●
Dreigt door de professionalisering van de sport het spel verloren te gaan? Coen Simon en Frank Meester spreken met journalist en columnist Bert Wagendorp over zijn essay ‘Vals spel’ waarin hij zijn visie geeft op de verwevenheid van sport, macht en geld. Coreferenten zijn schrijver, sportanalist en oud-voetballer Jan Mulder en hoogleraar neuromechanica en oud- wielrenner Bert Otten.
Meer informatie
Meer informatie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten