donderdag, april 21, 2016

Gekheid


In maart eindigt altijd het Groot Amerikaans Studenten Kampioenschap. De belangstelling voor de professionele Basketball competitie taant dan zelfs een beetje. Je kunt jezelf benoemen tot supporter van een NBA team, maar elke Amerikaan voelt zich, van huis uit, toch vallen onder de invloedssfeer van een Universiteit of College of anders wel met de stad waar die is gevestigd.
Amateursport (lees: Universiteitssport) is big business, juist door deze betrokkenheid. “Amateur” moet je dan ook duidelijk met een korreltje zout nemen. Spelers verdienen (nog) geen geld maar Universitaire sportteams zijn miljoenenbedrijven, ondanks het nogal regionale karakter van de competities.
De aard van de universitaire sport maakt ook de coach tot een speciaal geval. Een coach is een docent aan de universiteit, hij moet daar een opleiding voor hebben, maar aan de andere kant is elke coach in het seizoen dagelijks in het lokale nieuws, vaak met een eigen TV-show zelfs. Hij echter ook duidelijk “hired to be fired” en wordt zwaar afgerekend op de resultaten. Langdurig succesvolle coaches raken gevesitigd en bepalen mede de resultaten van het hele programma en daarmee – niet te vergeten- de ranking van hun universiteit op de internationale ranglijsten, zoals in de Times Higher Education Supplement. Hun salarissen zijn uiteraard navenant.
In maart zijn alle regionale competities afgelopen en heb je je al dan niet gekwalificeerd bij de beste 64 teams, die elkaar vervolgens voor een miljoenpubliek in de strijd voor eeuwige roem uit het schema proberen te kegelen.
March Madness, zoals deze GASK in de volksmond bekend staat, betekent echte gekte: de verkoop van body paint in University colors gaat door het dak. Het is topdrukte bij de gokkers. In sommige kringen (neem bij de Obama’s thuis) gaat het nergens anders meer over.
Dus we doen: zoek de verschillen:
Later dit voorjaar de geweldige GNSK in Groningen. Doe uw voorspellingen en praat erover tijdens de soos van de BRUG!
Coach Hans Nieboer is ACLO coach of the year geworden door met het Groninger Studenten team voor de tweede achtereenvolgende keer de Nederlandse amateurcompetitie te winnen. Dus alle studenten komen, in de hoop goed te kunnen spelen naar Groningen. En alle Groningers in diaspora zijn blij en heffen het glas. Het haalt de UK, we stijgen weer een plekje op de Boem-is Ho ranglijst en Nieboer mag blijven.
De vrouwen maken nu hun eigen April Madness mee. Het is enorm knokken voor een plekje bij the Final Four van diezelfde promotiedivisie. Elke wedstrijd, tot en met de laatste op 23 april, is een finale en dan komt die apotheose nog, hopelijk. Dat wordt dan May Madness maar we hebben geen tijd om zover vooruit te blikken.
Gelukkig hebben we ons al geplaatst voor de Europese Universitaire Kampioenschappen in Zagreb in juli. En voor die kampioenschappen plaats je je als Studentenkampioen van Nederland. En dat is dit jaar in juni. Hier in Groningen. June Madness. Er zijn nog kaarten voor.
RE
English Summary:
In the USA March Madness is over. Here is Madness too. Basketball is important for international rankings. Basketball-coaches deserve to get paid better.

Geen opmerkingen: