donderdag, januari 14, 2016

Win win met wetenschap

Wat is het toch mooi, die Hanze en RUG op de achtergrond voor de Groningse topsport. Topcoaches, windtunnels voor tijdritfietsen, aangepaste roosters, topsportregelingen en bewegingswetenschappelijke monitoring van je individuele en gezamenlijke bewegingspatronen. Er gaat een boel tijd in zitten en het is allemaal nog wat versnipperd binnen de inter-Hoger Onderwijs faculteit voor de sport maar daarover vaak genoeg meer…. Geven en nemen is het: Je bent er een beetje dankzij- en een beetje voor de wetenschap.
De basketballmeiden van Groene Uilen ondergaan straks op regelmatige basis inspanningsproeven waar zowel de testers als de getesten iets aan hebben. Win–win. Daarnaast doen ze mee aan een onderzoek naar beheersing en wendbaarheid. Ook win–win.
De laatste toevoeging in deze onophoudelijke kruisbestuiving is helemaal nieuw: Team en coaches zijn gedurende drie weken onderwerp van onderzoek op het gebied van culturele antropologie.
Wie weet nog dat we ook in Groningen deze studie aanboden? Het hoorde - terecht of onterecht – altijd bij de eerstgenoemde vakken als het erom ging of een studie nou wel echt zin had en die reputatie heeft ervoor gezorgd dat je nu alleen nog in Leiden gediplomeerd cultureel antropoloog kunt worden. Tsja. En waar men vroeger de peniskokers ging meten en beschrijven van afgezonderde stammen in de binnenlanden van Nieuw Guinea, onderzoekt men nu structuren, omgangsvormen en samenwerkingsverbanden iets dichterbij. Neem een dorp in aardbevingsgebied of neem een basketballteam.
En zo worden we nu drie weken begeleid door drie dames uit Leiden, die zich helemaal onderdompelen in de rituelen van de Uilen. Figuurlijk maar ook letterlijk: Ze zijn op tijd voor de training, komen in de kleedkamer en gaan mee naar onze wedstrijden (tot en met de kwartfinale van de beker op 26 januari om 19.30 in de WAS) En om maar weer een vergelijking te trekken: waar de onderzoekers in voorbije tijden en andere streken participerend observeerden bij het prepareren van gesnelde koppen, worden deze drie onderworpen aan balvaardigheidsoefeningen in de groep en gebruiken we ze als obstakels bij schotoefeningen. Dat is al mooi maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar de uitkomsten. Ik wil ook wel eens weten wie er in onze kleedkamer belangrijk is. Dat blijft normaal voor mij geheim. Win-win.
RE
Basketbal bij de Azteken?

Geen opmerkingen: