zondag, februari 18, 2007

rustig blijven

We stonden behoorlijk onder druk. Geestelijk al, de tweede topper in twee weken maar ook de druk van Probuild Lions was flink. Gek, Uilen, dat gebeurt in toppers. We hebben af te rekenen met een aanval, die vooral bestaat uit dribbleacties. Daar zijn we op berekend. Scoren ging ons deze keer niet zo makkelijk af. We forceerden de schoten kwamen slecht in de aanval, door niet goed te swingen en de goede schoten vielen niet. Dan zijn we toch iets meer met maken bezig dan met mikken. Probuild loopt weg naar 9-3 en we hebben een time out nodig om over simpele dingen te spreken. Dat hoeft meestal niet. Lange tijd ziet het er naar uit dat we de dubbele cijfers niet gaan halen in het eerste kwart, maar dan schiet Margreet een goede driepunter lelijk binnen en is het 11-15. Rustig blijven, de druk zal maar langzaam minder worden.
Het wordt een jojo wedstrijd en dat is al een vooruitgang. In de volgende periode hebben we voor het eerst echt contact met onze binnenkant en het zijn de scores van Natalie, die ons in de pot houden, terwijl Worku bij de tegenpartij wat teveel ruimte krijgt, vooral als Laura even mag uitrusten van haar controlerende taak. Rust 24-26. De doelstelling van coach vd Bilt om ons onder ons gemiddelde te houden kan al bijna niet meer mis.
In de tweede helft slaan we verdedigend toe: in de eerste zes minuten scoren we opeens weer 15 punten, veelal uit steals, maar ook de out of bounds van onder de basket levert productie uit variatie. Maar dan vallen we weer stil: we geven een paar opgelegde breaks uit handen en scoren niet meer. Laura houdt met een 8meter schot (ik heb ook een drietje geschoten, toch?) nog iets van onze voorsprong over. 42-38.
Altijd spannend, een kleine voorsprong in het vierde, nietwaar? Onze voorsprong moeten we met hand en tand verdedigen. Het gaat op en neer, maar het blijft onze voorsprong. Bij 51-43 lijken we er te zijn maar ondertussen laten we kansen op beter liggen, 4 vrije worpen van 7 gaan aan de verkeerde kant van de ring en een paar calls vallen niet gunstig uit. (Natalie kan heel dominant zijn onder de basket met blocks en heel beheerst als de scheids het niet met ons eens is, al heeft ze haar hele lichaam nodig om tot tien te tellen...) Jorieke zit prachtig diep en pakt een prachtige charge, waar 1 persoon in de hele zaal het niet mee eens is en moet toezien hoe Nijenhuis koel het verschil op 2 brengt met nog maar 2 minuten te gaan. Gelukkig heeft Worku net daarvoor geen stalen zenuwen, het blijft onze voorsprong. Margreet zet ons op 55-52 maar het gaat verder om stops, nauwelijks om scores. Cookie stopt het schot van Worku, maar die mag tot veler verbazing (inclusief die van coach vd Bilt) toch naar de lijn en scoort nu wel twee keer. We gaan de laatste minuut in met 1 punt voorsprong, onze voorsprong. Met de "rust" van die voorsprong vinden we met 15 seconden Karin onder het bord en die scoort met bonus. We gaan geen fouten maken en ook niet meer helpen, de layup mag, een drie niet, ook als Karin onverhoopt niet mocht scoren. Maar waar ze eerder nogal moeite mee had, gaat nu prima.
We winnen met 58-54. Iets zegt me, dat we de dribbelaartjes van Probuild nog wel een keer tegen zullen komen...
Cookie maakt er 12, Natalie 11 en Laura 10.

Geen opmerkingen: