woensdag, februari 03, 2010

wetenschap met de natte vinger

In de Volkskrant vanochtend een artikel over het project dat oud toproeier Henk Jan Zwolle in samenwerking met de VU uitvoert. Men meet de geschiktheid van jonge kinderen voor een bepaalde sport. Spartakiade zonder spelvorm. hebt u een beeld? Anders is er een plaatje bij van een jongetje dat met de tanden op elkaar aan een rek hangt en iemand met een stopwatch erbij. Gewoon meten hoe lang, hoe snel, hoe sterk de kinderen zijn.
Dit levert een soort BSA op, een bindend sportadvies, waar niemand zich gelukkig aan hoeft te houden. Zwolle stelt dat vooral voor sporten als roeien, volleybal en basketball, zo'n vroegtijdige selectie heel belangrijk kan zijn. Lengte is daarbij volgens hem een essentiele voorwaarde.
Nou nee, dat is het niet. Bij roeien misschien. Amerikaans onderzoek, dat bij dit soort wetenschap beslist vooraf genuttigd had moeten worden heeft jaren geleden al uitgewezen, dat juist bij basketball de fysieke kenmerken de kleinste rol spelen. Een sport als baseball had een veel sterkere correlatie tussen lichamelijke eigenschappen en succes in de sport.
Bij basketball, teamsport bij uitstek, gaat het veel meer om intelligentie, mentale en sociale vaardigheden binnen een allesbepalende groepsdynamiek.
Lengte is een factor en groot heeft niets met centimeters te maken. Wenn es so einfach wäre.......

Geen opmerkingen: