vrijdag, februari 19, 2010

donkerpaarse krokodil

Ik mag wekelijks aanzitten bij het afdelingsoverleg van de afdeling Algemene Bestuurlijke en Juridische Zaken. Daar val ik logistiek onder en je steekt er wat van op. Vaak iets nuttigs en soms iets waar de haren je van overeind gaan staan.
Waar regels worden gemaakt en gehanteerd drijft af en toe een paarse krokodil voorbij:
Er bestaat een centraal loket waar je je in moet schrijven voor wat voor studie dan ook. Studielink. Studielink beheert vervolgens je gegevens tot je een diploma krijgt. Als een tijger haar jongen mag je wel zeggen. Als er iets aan de ene kant in komt, kun je er zeker van zijn dat het er precies zo uitkomt aan de andere kant.
Je zou zeggen dat het handig is, dat je dan bij de ingang ook vaststelt wat voor data binnenkomt. Zeker wat voor te zeggen maar beslist niet altijd.
Als je in de Sovjet Unie of in Opper Volta geboren bent, bestaat dat land niet meer. Je geboorteplaats ligt dan in Oekraine of in Burkina Faso. Hoe logisch is het dat je zo'n geupdate landaanduiding op je bul wilt? Kan niet, zeggen de datasluizers van Studielink. Dat huidige land komt niet in de gegevens voor, dus het komt er ook niet uit. Kunnen we de eenentwintigste eeuw dan niet een beetje omarmen, zolangzamerhand en doen alsof Kroatie bestaat? Helaas: Niet over te praten; protocol is protocol. Als ons verzoek om nadere gegevens over een afgestudeerde geen gehoor vindt bij de niet langer in functie zijnde apparatskis van de Sovjet Unie, dan is dat jammer maar aan de uitvoering van het protocol zal het zeker niet liggen. Eigenlijk mag ook alleen je babyfoto op je paspoort, immers.

1 opmerking:

Gertivx zei

Dit doet me denken aan wat vroeger achter het ijzeren gordijn de richtlijn was, als de werkelijkheid niet overeenstemt met de theorie dan is het jammer voor de werkelijkheid. Heeft de beheerder van studielink zijn wortels in Finsterwolde?