woensdag, januari 28, 2009

langs de meetlat

Na de derde wedstrijd van het seizoen hebben we Exercitia 2 tot maat van onze vooruitgang benoemd. We vonden toen al dat dat team had wat wij wilden hebben en het plan was, dat we met onze vooruitgang deze meiden thuis partij zouden kunnen geven.
Aan wedstrijdverloop noch uitslag was af te lezen dat dat lukte. Het was een beetje het Achilles en de schildpad verhaal. Achilles haalt, op achterstand gestart, de schildpad nooit in omdat de schildpad zelf ook steeds vooruit gaat. En dit was geen schildpad. Dit was Exercitia en dat had de meetlat uitgerekt.
Het begin ging gelijk op maar was niet best. Moesten we nog aan het tempo wennen, was Exercitia ook gehandicapt? Het waren de gasten die het eerst greep op de wedstrijd kregen. Van 5-4 in de derde minuut werd het 20-5 in de 10e.
Vaak gaat van zo'n beslissende sprong een rustgevende werking uit op de ploeg die achter staat. Er is immers niets meer te verliezen. De wil om te spelen voor kleine overwinninkjes was wel aanwezig en ook bleef ons tempo vrij hoog. Het was de wil om te vechten voor de kleine overwinninkjes die we wel eens misten en de wil om echt terug te sprinten na een balverlies.
Exercitia daarentegen zat lekker in de wedstrijd en het verschil begon dramatische vormen aan te nemen bij het ingaan van het laatste kwart. Het publiek vertrok en masse omdat het dacht dat het was afgelopen bij een stand van 31-66. Maar de beloning voor datzelfde publiek, dat zuchtend op het horloge kijkend weer ging zitten, bleef niet uit: de meiden hadden toch echt zin om met opgeheven hoofd van het veld te stappen en trokken het laatste kwart met steals, breaks en nog een paar driepunters naar zich toe.
De eindstand was 74-49. Zo'n stand is meteen weer aanleiding tot scorebordjournalistiek: als je de tegenpartij vijf keer vaker stopt (wat gekund had) als je vijf layups meer gemaakt had (niet onmogelijk) als je je 5 keer minder vaak de kaas van het brood had laten eten (wat niet denkbeeldig was geweest) stond je nog maar 1 punt achter en kon je dus net zo makkelijk winnen. Meten is weten maar je hebt meer aan ongeveer.

Geen opmerkingen: