dinsdag, juli 03, 2018

Sportmaand juli begint historisch!


Sportweekendstress. Er gebeurt zoveel voor de liefhebbers van sport..
Spanje bij voetbal WK uitgeschakeld door Rusland? Max Verstappen wint een autowedstrijd in Oostenrijk? Nee; zelfs het eerste wegkampioenschap voor Mathieu van de Poel was niet het hoogtepunt van het eerste sportweekend van juli.
1947. Het was kort na de oorlog. Het bier was nog op de bon. De sport stond nog op Bata-gympen. Voor het eerst Olympisch in 1936 en de Nederlandse Basketball Bond was datzelfde jaar net pas opgericht en – het staat ergens in de archieven opgetekend, dus het zal waar zijn – er was een wedstrijd tegen Italië , die werd gewonnen door een Nederlands Mannen basketball team. De spelers van toen – het komt me moeilijk uit de strot – zullen allicht voordeel hebben gehad van het feit dat ze ’s zomers op het korfbalveld hebben gestaan.
Vaderlandse geschiedenis. Nooit was er sindsdien meer van een Italiaans herenteam gewonnen. Nooit in 71 jaar. Zelfs bondscoach Toon van Helfteren was er toen nog niet. In Italië en in de rest van de wereld is de sport groot. In Nederland blijven we afhankelijk van fanatieke basketballouders en wat die meegeven.
Groningen. Zondag 1 juli 2018. Die datum zal voor altijd in mijn hersens gebrand blijven. 1 juli 2018. Wat deed jij toen opa?
Nederland wint van Italië in een wedstrijd voor kwalificatie voor het WK in China! Onder aanvoering van een guard, die uitkomt voor het team van Skopje. uit de hoogstaande competitie in de Republiek van Noord Macedonië en twee zonen van basketballvaders, respectievelijk spelend voor Valparaiso (Chili) en Faros (Griekenland).
Ik was erbij.
RE

Geen opmerkingen: