donderdag, juni 16, 2016

Promotie of promotie?

Wat ze ons nogal eens vragen, nadat we kampioen van de promotiedivisie zijn geworden, is of we nu ook van ons promotierecht gebruik gaan maken. Studentenbasketballvereniging Groene Uilen na 36 jaar terug in de eredivisie? Een kroontje op het werk van de club? Een beloning voor het jarenlang op net niet allerhoogste niveau handhaven van een mogelijkheid om goed te basketballen, terwijl toch die andere ontwikkeling op 1 blijft staan?
We hebben ook wel een antwoord dat nog weer eens genoemd werd bij een andere promotie. Die van Sanne te Wierike. Deze jonge doctor had het over de macht van vergelijkingsmateriaal in de basketballopleiding. Op een vraag van aan geïnteresseerde leek uit het publiek zei ze dat een Nederlandse NBA-speler in de nabije toekomst niet onmogelijk is maar ze noemde als voorwaarde voor een structurele verbetering van deze kans ook de verbreding van de sport.
Die verbreding is ook de kern van ons antwoord op die vraag: Omhoog met Uilen? Groningen ook voor de vrouwen weer op de landkaart? Basketball ook qua competitieniveau topsport? Graag.
Ja het antwoord is graag omhoog. We kunnen best die paar aanpassingen doen, die ons op langere termijn laten aansluiten bij de nationale top. Eén keer vaker trainen in de week? Dat gaat lukken.
Een computer naast het veld zetten met iemand erachter, dat lukt ook wel. Topsportbeurzen? Ja hoor, geen vetpot maar het kan. Aantrekkingskracht voor semi toppers en voor publiek? Zeker, maar de voorwaarde is die verbreding.
Dus basketball-bond: Ons voorstel is om de top 5 uit de promotiedivisie te laten promoveren. Zonder dat het duurder wordt. Eredivisie weer naar een levensvatbare omvang van 12 teams. Witte vlekken op de kaart invullen. De top verbreden. Dan hoeven al die teams niet bang te zijn om het hele jaar kanonnenvoer te zijn voor die huidige 7 topploegen.
Door een afwisseling van wedstrijden tegen echte toppers -waarin je ziet wat je nodig hebt- en tegen teams met een vergelijkbaar uitgangsniveau - waarin je speelt voor de winst en waarin doelstelling kan zijn handhaving of misschien wel die ene extra playoffplaats- maak je groei mogelijk. Van de teams, van de talenten  maar ook van dat basketball in de breedte.
Ook best aantrekkelijk voor de elite. Die speelt best vaak tegen elkaar, maar heeft ook opeens ruimte voor experiment, voor groei van de eigen talenten.
Het probleem van potentieel dragende speelsters die op het eind van de bank verkommeren zou ook opgelost kunnen worden door de overstap naar een ander team en een andere rol mogelijk te maken.
Dus: Uilen omhoog? Graag en dat is voor iedereen goed. Mits promotie ook promotie met zich mee brengt.

Geen opmerkingen: