woensdag, januari 27, 2016

het verschil

We redden het dus niet tegen CTO Amsterdam. Scheelde het veel? Minder dan de uitslag 56-81 doet vermoeden. In het tweede kwart stonden we nog een paar keer voor.
Wat waren nou de factoren? Er waren er een paar.
Techniek en wetenschap? Zij hadden een batterij computers naast het veld staan met strak gepakte mensen aan de knoppen. Wij stelden daar twee coaches, een Goprocamera met vergeten reservebatterij en een ploegde cultureel antropologen tegen over. Ook niet gek. Ik had wel spijt dat we niet de Rintjetruc hadden uitgehaald. (het team van Rintje Ritsma, met Wopke de Vegt als coach was het eerste met laptops naast de schaatsbaan. Iemand keek dar ook af en toe op en er werd heel geheimzinnig mee gedaan. Er draaide gewoon een excelsheet op met grafieken maar Ritsma verpulverde het zelfvertrouwen van de tegenstand. We hadden best een groot apparaat neer kunnen zetten met onduidelijke maar opvallende functies en een paar studenten interessant rond kunnen laten lopen.....)
De pakken van de coaches? mwah..
Talent? Daar zie ik niet veel verschil. Nou is dat ook moeilijk te zien. Met veel trainingsarbeid kan iedereen wel leren te doen alsof je best goed bent.
Lengte? Een beetje werkte het wel.. langere schutters hebben minder ruimte nodig, langere verdedigers dwingen ons iets sneller en misschien van iets verder weg te schieten.. In de rebound deden we het eigenlijk heel aardig met onze gretigheid.
Tactisch? Zij gebruikten wat meer arsenaal. Dat zouden wij misschien ook wel willen maar trainen we daar genoeg voor?
Trainingstijd dan? Ja, daar zit wel merkbaar verschil in. Geïnvesteerde uren betalen uit.Conditie is in tijd uit te drukken.  Ook beslissingstempo kun je verbeteren over tijd.Vastheid in schot of pass groeit met meer tijd om te oefenen en inderdaad ook de gelegenheid om meer situaties, systemen en opstellingen aan te leren.
Verwachtingen vooraf? We hadden respect maar geen ontzag. Zij wisten wat ze kwamen doen en onderschatten ons niet.
Hadden wij ook nog wat voordeel ergens? Jawel, wij zijn op zich het winnen meer gewend. Misschien hadden we daar iets meer mee kunnen doen, waren we nog meer in hun koppies gaan zitten, als één van de pogingen om het gat weer kleiner te maken in de tweede helft geslaagd was. Misschien hadden we ze dan een beetje aan het rillen gekregen.
Zo is het niet gegaan. CTO maakte het verschil in de tweede helft en duidelijk dat je misschien wel van een slecht spelend eredivisieteam kunt winnen maar gisteren in elk geval niet van een goed spelende eredivisieploeg.

Geen opmerkingen: